Hoe wordt een probabilistische raming gemaakt?

Een probabilistische raming, het is een aardige tongbreker. Maar wat betekent het nu precies? In dit artikel met bijbehorende video leggen we het op een eenvoudige manier uit.

Meer zekerheid

In de vroege fases van een infraproject zijn er nog veel onzekerheden over het ontwerp, de uitvoering en de risico’s. Het is lastig om dan al een nauwkeurige kostenraming te maken. Met een probabilistische raming krijgt u meer zekerheid over de kosten.

Hoe maak je een probabilistische raming?

Bij het maken van een probabilistische raming zetten we simulatiesoftware in die rekent volgens de Monte Carlo methode. De onzekerheden rond hoeveelheden, eenheidsprijzen en risico’s worden daarin meegenomen. Met 10.000 ramingsuitkomsten als resultaat. Uiteindelijk maakt de probabilistische raming inzichtelijk wat de bandbreedte van de verwachte kosten is en welke posten voor de meeste onzekerheid zorgen.

Hoe het werkt leggen we uit in deze video, aan de hand van een eenvoudig voorbeeld.

Hulp nodig?

Wilt u meer weten over probabilistisch ramen? Neem gerust contact met ons op. Wij kunnen een kostenraming voor u opstellen, maar bijvoorbeeld ook uw medewerkers trainen.

Bekijk ook onze andere blogs