X
kodos

SSK: de Standaardsystematiek voor Kostenramingen

Wat is SSK?

De Standaardsystematiek voor Kostenramingen (SSK) is een systematiek voor het maken van kostenramingen in de bouw en infra. De systematiek kan toegepast worden vanaf de eerste projectfase tot het einde van de levensduur van gerealiseerde werken.

Met de SSK worden ramingen van investeringskosten en levensduurkosten van projecten op eenduidige wijze opgesteld. Dat maakt ramingen inzichtelijk, onderling goed vergelijkbaar en te volgen in de tijd. Dat komt de beheersing van projecten ten goede.

Er zijn twee versies van de SSK: SSK-2010 en SSK-2018. Na jarenlang gebruik van de SSK-2010, heeft CROW in oktober 2018 de SSK-2018 gepubliceerd. Deze versie wordt momenteel geïmplementeerd bij organisaties.

Wie gebruiken de SSK?

Kostendeskundigen stellen een kostenraming op, maar een veel bredere groep betrokkenen gebruikt, interpreteert en communiceert de resultaten van een raming. Opdrachtgevers, projectleiders, politici, bestuurders, beleidsmakers en kostendeskundigen hebben daarom belang bij een helder en gestructureerd document.

Eisen aan een SSK-kostenraming

De kostenraming dient voorzien te zijn van een kostenrapport, dat de raming en het kostendossier transparant, uniform, traceerbaar en overdraagbaar maakt. Wilt u weten aan welke eisen een SSK-kostenraming allemaal dient te voldoen? Kodos heeft twee handige facstheets opgesteld, te vinden in onze infotheek.

Verschil SSK-2010 en SSK-2018

Benieuwd wat de verschillen zijn tussen de SSK-2010 en SSK-2018? In onze factsheet staan de verschillen op een rij.

Expertise op het gebied van SSK-ramingen

Kodos heeft veel ervaring met het opstellen van investerings- en levensduurkostenramingen conform de Standaardsystematiek voor Kostenramingen (SSK). Daarnaast worden wij geregeld gevraagd om een SSK-raming te toetsen. Een voordeel hierbij is dat de adviseurs van Kodos veelal een technische achtergrond hebben. Hierdoor heeft Kodos ontwerpervaring, uitvoeringservaring en kennis van de huidige marktontwikkelingen in huis.

Kodos heeft tevens bijgedragen aan de actualisering van de Standaard Systematiek Kostenramingen (SSK2018), in samenwerking met kennispartner CROW.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Of u nu een concrete vraag hebt, of gewoon eens van gedachten wilt wisselen: neem gerust contact met ons op. We denken graag met u mee.

Vragen?

Mischa KramerSenior adviseur
Kodos