De afwisseling en vrijheid die ik hier heb, die vind je nergens.
Aan het woord

Mark Heeneman

Aan het woord is Mark Heeneman. Hij vertelt over de cultuur bij Kodos en zijn werk als senior adviseur projectbeheersing. Mark is al bij Kodos betrokken vanaf de oprichting in 2012. Met vijf vakcollega’s uit de projectbeheersing besloten ze om een sprong in het diepe te wagen en een eigen bedrijf te starten. “Ik stond nog aan het begin van mijn loopbaan,” vertelt Mark, “het leek mij een mooie uitdaging. We hebben van nul af aan het bedrijf opgebouwd. Dat was erg leerzaam en dat is het nog steeds.”

De rol van Kodos

Kodos is gespecialiseerd in de projectbeheersing van infraprojecten. Met een relatief klein team werken ze mee aan grote projecten door heel Nederland. Dat doen ze uitsluitend voor opdrachtgevende partijen zoals de rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen. Mark legt uit: “Met name de financiële kant pakken we aan. Het liefst zijn we al vanaf het begin betrokken, zodat we de meeste invloed kunnen uitoefenen. We begeleiden projecten soms tot en met de uitvoering. Kortgezegd zorgen we ervoor dat een project binnen budget wordt opgeleverd.”

"De kracht van ons bedrijf is dat je hier een team hebt om op terug te vallen. En dat je vanuit die prettige basis zelf overal je nek uit kunt steken en afwisselende klussen kunt doen."

Veel afwisseling

De afwisseling in het werk spreekt Mark aan. “De ene keer adviseer ik in de voorfase van een project, de andere keer ben ik bezig met het beoordelen van een claim van een aannemer tijdens de uitvoeringsfase. Ik ben niet de hele dag ramingen aan het maken of toetsen. Ik schrijf ook rapportages, neem deel aan overleggen en bezoek opdrachtgevers of projectlocaties. Afgelopen vrijdag nog werd ik gebeld voor een nieuw project. Dinsdag zat ik al op de fiets om samen met de opdrachtgever de locatie te verkennen.”

Baas over je eigen agenda

Op vrijdag werken de Kodos collega’s zo veel mogelijk op kantoor. “Het is goed om elkaar geregeld te zien. Verder werk ik op locatie van opdrachtgevers of vanuit huis. Ik plan mijn werk zelf in en ben baas over mijn eigen agenda. Onderling is er veel vertrouwen, dat werkt prettig.”

Hoe ervaart Mark de bedrijfscultuur? “De sfeer is laagdrempelig en ontspannen. We staan voor elkaar klaar en doen het werk als een team. We vullen elkaar goed aan qua kennis. Daardoor heb ik altijd wel iemand achter de hand om op terug te vallen. Dat zou ik niet hebben als zzp’er. Tegelijkertijd heb ik hier veel meer invloed dan ik zou hebben bij een groter bedrijf.”

Iedere medewerker is ook mede-eigenaar

Wat uniek is aan Kodos, is dat alle medewerkers ook mede-eigenaar zijn. “Dat creëert ook een teamgevoel” zegt Mark. “Niemand die denkt ‘ach laat maar, dat moet de directie maar uitzoeken’. Zo werkt dat hier niet. We overleggen en nemen samen beslissingen. We zijn gezamenlijk ook verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering. Naast mijn werk voor opdrachtgevers, doe ik bij Kodos een deel van de financiële zaken en ben ik verantwoordelijk voor het kwaliteitssysteem.”

Vrijwel onbeperkte ruimte voor ontwikkeling

Doordat je bij Kodos zoveel invloed hebt, krijg je ook veel kansen om jezelf te ontwikkelen. Medewerkers zijn altijd vrij om een cursus of opleiding te doen. “Wil je een bepaalde richting op, dan zoeken we een mooie klus die daarbij past.”

Problemen tackelen

“Het geeft mij voldoening als ik problemen van opdrachtgevers kan tackelen en ik ze goed kan adviseren. Bijvoorbeeld als een project op slot zit, door een verstoorde samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Als onafhankelijke partij zorg je er dan voor dat partijen weer bij elkaar komen.” Zo was er een geschil tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer waarbij Kodos werd ingeschakeld. Tijdens de bouw waren er veel zaken voorgevallen die kostenverhogende effecten hadden. Er was een discussie ontstaan voor wiens rekening die kosten vielen.

Hoe krijg je beide partijen weer bij elkaar?

Mark vertelt: “Ik maak vaak meteen duidelijk dat als er kosten gemaakt zijn door toedoen van de opdrachtgever dat deze dan ook vergoed moeten worden. Dat schept vertrouwen bij de opdrachtnemer dat we een redelijke insteek hebben. Het kan wel betekenen dat hij meer moet aantonen. In dit geval was dat ook zo. Ik kreeg een dossier met allerlei stukken en ben die gaan ordenen en structureren. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie welk deel van de claim terecht was, welk deel onterecht en welk deel mogelijk terecht. Over dat laatste stuk gingen we verder in gesprek. Zo kom je tot een stapsgewijs tot een hard getal waar iedereen achter staat. Gedurende het proces zie je het draagvlak groeien.”

"De afwisseling en vrijheid die ik hier heb, die vind je nergens."

Belangrijke eigenschappen voor projectbeheersing

Belangrijk in het vak is volgens Mark dat je nauwkeurig bent en goed kunt analyseren. Communicatie is ook van belang, plus een bepaalde mate van flexibiliteit. “Je moet je namelijk kunnen verplaatsen in opdrachtgevers, die als mens en als organisatie van elkaar verschillen. Je wilt een klant ontzorgen en een passende oplossing bieden. En eigenlijk net iets meer, een stukje extra service .”

“Nu ben ik zelf vooral iemand die veel analyseert en wat abstracter denkt. Maar je kunt ook meer de inhoud ingaan met dit werk. Dan ga je meer aan de slag met prijsopbouw en werk je dichterbij de techniek en de praktijk. Je voert bijvoorbeeld inhoudelijke discussies met een aannemer over contractwijzigingen. Dat is dus heel concreet. Wij moeten dezelfde kennis inbrengen aan tafel om tegenwicht te geven aan de aannemer.”

Het leuk houden voor jezelf

Na 11 jaar werken bij Kodos is Mark nog lang niet uitgekeken. “Het is eigenlijk heel simpel: je kunt het hier leuk houden voor jezelf. Vind je iets niet leuk, dan pas je het aan. De afwisseling en vrijheid die ik hier heb, die vind je nergens. Ik werk soms aan vier projecten in één week. Maar zou ik dat anders willen, dan kan dat ook.”

Kansen pakken

Wat zou Mark aan anderen willen meegeven over het werken bij Kodos? “Dat hangt van hun situatie af. Voor starters geldt dat je hier in korte tijd heel veel kennis op doet van bouwprojecten. Zowel van de verschillende fasen, als van de verschillende partijen en verschillende soorten projecten. Voor mensen met meer ervaring geldt dat je hier naast je inhoudelijke werk een mooie rol kunt pakken in de bedrijfsvoering. En het is natuurlijk uniek dat je mede-eigenaar kunt worden als je dat wilt.”

Foto Jan Folbert
Voor al jouw vragen

Kan ik je helpen?

Hallo, ik ben Jan Folbert. Heb je vragen over het werken bij Kodos of over een specifieke vacature? Stuur me een berichtje via j.folbert@kodos.nl of bel me op +31 6 82 88 57 18. Contact opnemen via WhatsApp kan ook.

App met Jan